Monday, September 24, 2012

KEBAHAGIAN ITU 1 KESYUKURAN~



Bahagia itu dari dalam diri
Kesannya zahir rupanya maknawi
Terpendam bagai permata di dasar hati

Bahagia itu ada pada hati
Bertakhta di kerajaan diri
Terbenam bagai mutiara di lautan nurani

Bahagia itu ada di jiwa
Mahkota di singgahsana rasa
Bahagia itu adalah suatu ketenangan

Bila susah tiada gelisah
Bila miskin syukur pada Tuhan
Bila sakit tiada resah di jiwa
Bukankah Tuhan telah berfirman
Ketahuilah dengan mengingati Allah
Jiwa kan menjadi tenang

C/O :
Kebahagiaan itu suatu kesyukuran
Bila kaya jadi insan pemurah
Bila berkuasa amanah
Bila berjaya tidak alpa
Bila sihat tidak lupakan Tuhan

Hakikatnya bahagia itu
Adalah ketenangan
Bila hati mengingati Tuhan

Semua insan kan mengerti
Maksud terseni Ilahi
Itulah zikir yang hakiki
....................................................................................................

assalamualaikum.... *tiba2 rasa rindu dgn al-hadi*

familiar x dengan lagu ni? kiwi rasa haruslah anda semua dengar lagu ni coz lagu ni sgt related dgn kehidupan kita...~ yeah~ hakikat bahagia itu sebenarnya satu kesyukuran~ 

someone pernah memberitahu kiwi.. " ramai manusia yg bersabar , tetapi cukup sedikit manusia yg bersyukur~ *samalah kiwi* ayat ni mmg general sgt... tapi byk maksud tersirat di dlmnya.. maksudnya lebih kurg mcm ni lah... " kita bila ditimpa ujian @ musibah kita cuba untuk ingat kan diri kita... sabar2...sabar3..berdoa sungguh2 dgnNya, ya Allah tabahkan hati aku dan bagai..merungut lagi dgn org lain...kenapa ak mesti kena tu , ini lah... kenape x dia, kenapa xorg lain...belum buat muke seposenn sebab punye tak puas hati kann..~ 

hah nah! kita lupa sebenarnya untuk bersyukur.. bersyukur dan berterima kasih, tuhan dah bg macam2 sgt nikmat instead of kita yg hanya bg seciput apa lah jihad ke atasnya...~ kalau setakat nk kata kita ada jihad menuntut ilmu cukup byk hingga dah master ,phd bagai... sebenarnya belum! belum cukup lagi ilmu dan jihad menuntut ilmu tersebut kerana perumpamaannya hanya senipis kulit bawang di akhirat kelak~  and belum cukup tuhan dah bg nikmat macam2 , tapi kita selalu demand dengan tuhan.. ya Allah aku nk tu ak nk ini.. anugerahkan lah aku.. hadiahkan lah aku..berikan lah aku dan sekiannnn.......~ kita sepatutnya malu dgn diri kita yg meminta bagai nk rak , tapi still xmampu nk menjaga diri dan agama kita sendiri.. :( 

so nye nampak x tuhan suruh kita buat bende paling senang di dunia..    
" bersyukur" syukur dan terus bersyukur...~ alhamdulillah , alhamdulillah dan alhamdulillah .. say from ur heart.. until deep down there..

actnye hari ni rasa rindu dgn al-hadi dan sahabat2..~ btw kiwi nk final exam minggu dpn.. doakan yg terbaik bg semua ~ gud luck uitmians~


" perjuangan kita bukan dah habis... tapi sebenarnya baru sahaja nk bermula "


alhamdulillah~









sharing is caring :)

No comments:

~free application..menarikkan?..free application~