Sunday, November 27, 2011

melepaskan BATUK??? di tangga

hello assalamulaikum
yeah, lemon is back on track, walhal exam x abis lagi ni, tapi takpelahh lemon nak sangat kongis satu benda ni.

harituu kann lemon pergi lah ipoh dengan mak dan abang lemon, tgh syok makan2,, ntah camne tah, tetibe dorang dok gaduh pasal makan melepaskan batuk di tangga tu

mak lemon :
melepaskan batuk di tangga tu,, kan buat kerja sambil lewa, camtu lah jugak batuk , kalau da nak batuk tu, batuk je habis-habisan, x payah batuk sikit-sikit je,

lemon :
habistu kenapa kena kt tangga ?

mak lemon :
kan kalau nak btau kita pergi kat tangga

abang lemon :
mana ada orang semata-mata nak  batuk pergi kat tangga, cikgu time spm dulu da terangkan maksud peribahasa ni tau, yg penting bukan batuk betul lah. cikgu dulu kata, batuk tu pencedok air org zaman dulu guna untuk cedok air dlm tempayan yang buat basuh kaki sebelum masuk rumah tu. jadinya melepaskan batuk kat tangga tu, maksudnya, patutmye batuk tu letak balik lah dlm tempayan, tapi ni pemalas, pegi letak kat tangga je. memang ni lahh maksudnya ,, yakin gila nii!

lemon :
biar i google jap siapa menang, ................................................ oh, ook2,,, abang lemon menang!! mak lemon salah!!

gitu lah al-kisahnye, so masa tu baru lah lemon tau maksud sebenar peribahasa tuu, thx lah abgku kn,
jadi bagi siapa yg x tahu, nahhh, ambil lahh ilmu baru ni,
bagi yang dah tahu, anda memang org melayu sejati, (or maybe org jawa sebab intenet kata batuk tu perkataan jawa)

by the way, inila batok

tengok ni, patut letak dlm tempayan, tapi ni pi letak kat tangga pulakkk, paham anak-anak ?



itu saja dari lemon------------tettt
sharing is caring :)

4 comments:

KID said...

peh ak bru tau!!

muhammad safarin said...

"melepaskan getah paip lepas guna"

haru_maki said...

ade cikgu pernah cakap la pasal ni...cikgu alim ke?

kiwi_baek! said...

macam xtutup kepala paip btul2 ke... hahahaha...dasyattt...~ baru tw

~free application..menarikkan?..free application~