Sunday, October 21, 2012

bau- bau bacang ?

assalamualaikum uolls

sumpah iolls rindu uollss
uolls mesti nak sepak iolls kan sebab iolls tetiba gewdikx ni
muahahaha
okay2, tamat sesi gedik.

yeaah, bau bau bacang ? apakah itu bacang, lemon serius tak tahu. sebenarnya lemon tak penah kesah pun ape tu bacang, tapi semalam.................

DI DAPUR

mak : lemonnn, pergi kopek mangga umi beli tu
aku : baikkkk !

kopek- mengopek......................

aku : mak, asal mangga ni bau macam kuini pulak ni ? mangga ke ni ? ke kuini ?
mak : *menghidu* ahhh, bau bacang ni. adui umi silap beli
aku : bacang ? apakahh ? ada spesies mangga nama bacang ke ?
mak : ha'ah laa.
aku : *tunduk kekurangan ilmu* ohhhhhhh

so rupanya bacang tu adalah sejenis mangga yang berbau seperti kuini, selain itu, ada tempat yang memanggilnya macang.


next !

why bau-bau bacang ?

begini cerita dia, kalau kita pegang bacang ni, bau dia lekat sikit, so kira nya pegang  sikit pun ada bau.
macam saudara jauh, walaupun connection darah tu jauh gila, tapi tetap ada connection tu antara kita dgn sedara jauh tu.

make sense tak ape lemon merepek ni. err, harap paham, kalau x paham, sila buat analogy sendiri, hahaha

tidak lupa terima kasih kepada link2 dibawah kerana membantu my research

http://www.bahasa-malaysia-simple-fun.com/teaching-idioms.html

http://id.wikipedia.org/wiki/Bacang

setakat itu dulu dari lemon, maap mengabaikan blog ni skjp. UIA punye wifi x kasi i update u knowww ~
k byebye (:
sharing is caring :)

3 comments:

kiwi_baek! said...

hahhaha~ suke ak ruangan peribahasa ko ni lemon.. hahahahha!

Anonymous said...

lemon.. kiwi.. =.=

Anonymous said...

ingat kan spesis kacang bacang tu.haha

~free application..menarikkan?..free application~