Friday, April 29, 2011

tutorial ambil gambar skrin komputer

Assalamualaikum :)

Haha..panjang betul tajuk entri kali ini. *Tak dapat fikir tajuk yang paling sesuai. Okeh, ni ada permintaan dari kiwi berbulu kita sendiri untuk buat tuto tentang cara2 untuk guna gambar skrin komputer kita sendiri. Ala,, yang macam oren selalu buat untuk tutorial tu.. contohnye macam ni :








haa...camtu la contoh2nya... And then, apa yang korang perlu ada ialah:


*satu photoscape (3.5 version kalau boleh)
*kemampuan menghandle komputer



Oke, kalau belum ada photoscape, boleh download di sini , atau di sini. Kalau dah ada, bagus la. Senang sikit. Tapi rasanya 3.5 je yang ada. Tengoklah yang korang punye tu photoscape version ke berapa.


Macam mana nak guna?? Ikut langkah ini



1)Open photoscape




2)Pastu, pada menu, tekan screen capture





3)Pastu, just tekan capture full screen atau capture window.


4) Save dan upload di mana2 yang anda berkenan



 Dah siap. Senang kan ^^. Kalau nak edit, boleh edit dekat photoscape juga...






Sekian :)






sharing is caring :)

No comments:

~free application..menarikkan?..free application~