Thursday, April 28, 2011

interview cikgu..KPLSPM

alhamdulillah hari ni banna dah lepas utk satu temuduga jd cikgu...
emmm..wlupon cita2 utame banna bknlah utk jd cikgu ~

let's the story begin !

tempat interview banna kat IPG Teknik Bandar Tun Razak
dkt laa ngn umah akk banna jd utk lebih senang , banna stay kat umah akk banna mlm tu
so'y esok bole tros gerak pg2...sbb interview banna start 8.00pg

gerak dr ampang - 6.30pg...utk elak jammed pepagi buta
sampai mmg awal..sgt awal - 7.05pg
sejam awal dr wktu temuduga..bak kte lemon kita kena awal !
dah tw tmpt interview..maka
mak ngn ayah banna pon menigglkn banna keseorgn di situ
hehehe..sian banna en

pkul 8.00pg kami pon dipanggil utk taklimat
sementara tggu yg blom dtg , banna pon borak2 laa ngn kwn bru !
hihi..shafiqah n nanthinie ~
sakan kitorg sembang tw..bergelak2 gaya mcm dah abes interview je
b4 taklimat start kami kne duduk ikut tmpt interview
banna - w03 A - kump.A
kump banna 4org je..sepatut'y 6org tp lg 2org xjd kot nk jd cikgu
haha

lepas dgr taklimat masing2 pegi bilik interview masing2
banna ngn kump banna pon gerak laa ke bilik ISO - tgkt 3

interview KPLSPM - 3 session
1st - ujian INSAK (135 soalan-30minit)
2nd - perbincangan kumpulan (2 soalan perlu dibincang sme2)
3rd - interview individu

1st session
ujian ni utk tgk sahsiah diri adkh layak utk jd seorg cikgu
ujian'y mudah je..hitamkn A or B
soalan'y xde laa susah sgt sampai memerlukan IQ yg tggi just tntg diri je
utk banna - 1st session pass dgn jayanya ! (bg banna laa)

2nd session
perbincangan kumpulan ni pon agak mudah sbb mcm berforum
alaa banna en slalu berforum dulu kat klas tym pqs..hehe
lgpon kwn2 1kump tu da boleh ngam !
tema - SEMANGAT PATRIOTIK
Q1 - bncgkn penglaman anda dlm mmbgkitkn smgt patriotik
Q2 - bncgkn peranan warganegara berpatriotik tggi mmbgnkn negara
sume dlm BM - xde hal ! confident !
mse 2nd ujian ni banna rse very enjoy sbb mcm forum biasa
dan tajuk perbincangan pon very commom
utk banna - 2nd session pass dgn gumbiranya !

3rd session
part ni sbnr'y plg ak cuak ! da r ak org 1st
interviewer tu kte msuk ble dgr bunyi loceng..hati ak dah debar2
nak ilangkn cuak tuh..bole pulak ktorg kat luar smbg2 psl wgm,yongseo,khuntoria n bla3x
mmg xboleh blaa en..hahha
mule2 encik muke garang tu speaking suro ak cter about me
soalan wajib - why u want to be a teacher ?
then , tuka plak ckp bm - encik tu kte nak test bi je...kot2 bole anta oversea
pastu - soalan pendapat tntg PPSMI - soalan isu semasa
dah tu tetibe kwn encik muke garang - encik mata bulat pulak pnye turn nk soal ak
kte2 dye buat ak hyper3x cuak "kte msuk content lak"
CONTENT ??????? dlm ati ak jerit "JGN NK TNYE PSL CHEMIST LAK!"
hahha..mmg btol pon
hambek kau banna ! soalan rusting kuar
terkulat2x banna nak mnjawab..kompem dah tentu mmg banna xrevise
banna ingt2 lupe je laa tym tu..seb bek ingt kaler fe2+ ngn fe3+
klu x mmg malu sgguh..beria td kata nk jd cikgu chemist tp..ahhh ~
jwpn banna mmg bole btol laa tp klu drpd 10 banna dpt 5 je kot
hhaa..banna..banna..banna
soalan terakhir yg buat banna tetibe rse menyesal xsudah
encik muka garang tu kte - ad ap2 soalan ?
dan dgn slamber bengong'y banna tnye - ap pndpt encik tntg PPSMI ?
ap ke x bengong pnye soaln..dah r dye tu penemuduga..haisyhh
encik ber2 tu pon tergelak - banna pon kte
"xdela encik saya cuma teringin je nak tw pndpt encik sbg org atsn sbb sblom ni saya prnh berbhs dgn kawan2 saya tntg ppsmi..saya jugak penah tnye cikgu sye..jd saya ingin nak tw tntg pndpt org spt encik" - perghh ayat banna mmg Baik ~ hehe
mmg banna nak kene ! hambik ko jwpn encik tu
dgn senyuman yg mmg xbole bla "nnt tgk knpe ppsmi diwujudkn dan tgk kenpe ppsmi harus dimansuhkn,bandingkn dua2 dan itulah pndpt saya"
banna mmg xbole lupe jwpn encik mata bulat tu !
dgn ucpn terima kasih ~ banna pon keluar sambil mengutuk diri sndiri!haha
bg banna - 3rd session tak berapa nak pass ! kiokk ~

lps je banna kuar..bdk2 kump banna pon tnye
BI k BM ??? - banna kte la 2-2 ad
ilek je xsusah mne pon..soalan2 bese je tp dy tnye cheemist pulak !
mke diorg2 ni dah cuak - alaa ilek je ak pon kiok2 gak td
hahhaa...banna abes around pkul 10pg laa
bdk2 sesi pkul 11 dah ad yg dtg pon..siap banna pesan kat sorg mamat ni
dye pnye sesi pkul 11 - "study chemist tw..masa mseh ad ni"..haha

cuma sekarang ni bg banna - banna xnak menaruh harapan yg sgt tinggi sbb banna takut kecewa..tp banna menyandarkn secebis harapan ~

story end ~

lepas je abes interview mak banna ajak g bookfair kat PWTC
banna mmg nak g pon ! haha
ambek ko ! banna borong skali 4 novel
tp contengan jalanan by hlovate sold out pulak....

sharing is caring :)

4 comments:

kiwi_baEk...! said...

hahahahah!! what a brave qurstion... xde org penah tnye die tw..kire mmg rugi lah die xpilih ko yg merupakan calon yg spesel ni...hahahaha... n sape yg xnak ikut tu?? kenape x terima aku jer..konpem ak g..hapa la kan~~

husna assaedah said...

kiwie>> kullu minaAllah ..laisa minni..bila2 je Allah boleh aturkan segalanya..

banana>>best of luck lah..minat plus2 ngan ko yg baik dan solehah tu..komfom Allah bkk hati panel tu..bak kata kiwie ..ko kan spesel..
hehe (",)

niway kt mne pon korg..friendship for ever...chewah~~ngayat ...

kiwi_baEk...! said...

hahhaha...ayat una ni bukan selalu nk dituturkan macam ni... friendship 4 ever..?? die daa x ego dah..kan banna...hahahaha..hahhaha.. hope kite F.R.A.N.C.E

oren_bulat~ said...

wahaha..xle bla ar banana..hape soalan tu ko bg.. seb bek dapat cover ngan ayat seterusnye,..nampak bergaye pun ade,.chaiyok. tawakal jela,

~free application..menarikkan?..free application~