Tuesday, May 3, 2011

INTERVIEW S.P.A~~

      ASSALAMUALAIKUM...
im just cme back from SPA interviews..SPA is the short form from suruhanjaya perhidmatan awam yerr..not the spa for any ladies came n do some facial and massage...my dear fren that is nurul jannah shamsuddin or known as JENOT already confius about it... actually i cme to this interview just to collect some experiences..who knows that this experieces will help me one fine day...
hehe...and now i feel a little awkward to write this post in english.. because i know my grammar  is very not good lah.... so im turning malay version post now..

start malam before nak interview ni..kiwi da bersungguh2 lah study pasal oxyhaemoglobin...penyakit tibi..taun..h1n1...tp soalan interview nye xklua satu pon mende2 alah ni...
alhamdulillah je lah..hehe...~~

actually mesti korang xfaham kan ape SPA ni..SPA ni peranannye melantik penjawat awam yang berkualiti dan dapat berkhidmat dengan cemerlang dan efisyen dalam tempoh yg ditetapkan...
sonye...kepada para2 calon yg join SPA ni korang kene lah study pasal SPA ni... 
thanks jugak to my fren of mine yg memperkenalkan SPA ni kat kiwi...
actually nye SPA ni xde lah sehebat belajar luar negara kan..tp sekurang2 nye bekerja di SPA menjamin masa depan..coz...lepas belajar je dah terus ley dapat keje bawah kementerian tau..

kursus yg kiwi dapat adalah kursus latihan separa perubatan..just same like nur syazana and fatin syazwani... hope they can pass the interview with flying colours lah...amin...
...sambung balik...

dah sampai je kat bengunan SPA 
kiwi teruslah gi dewan temuduge ni..
muke cool jerr...
pastu die suruh buat ujian
sahsiah and minat...
kacang saja...~~

contoh :- anda boleh?

1.menggunakan mesin?
a. ya   b.tidak
2.berjalan sambil kepala teleng?
a.ya    b.tidak
3. sengih dalam tempoh masa 25 minit?
(hahaha...yg ni aku bergurau..)
alah...tapi soalan nye kacang nak mampus lah...die nak tahu kemahiran jerr,,,
disebabkan be4 exam kiwi dah bising2 borak2 ngan sorg akk ni...kiwi kene halau dok belakang sekali...
"dik..dok belakang lah yer...sori tau.." hahaha

pastu...masuk plak dewan temuduge ni..mmg dah berdebar2 lah...
elok2 je org SPA tu bg kiwi no awal2 plak..no 7 dewan A...



sonye before nak tggu no. giliran tu kiwi hafal lah TUGAS2 JAWATAN yg kiwi dpt..
1.penolong pembantu farmasi
2.penolong pegawai kesihatan persekitaran
3.juruteknologi makmal perubatan
4.jurupulih anggota.

and berlatihlah speaking ngan yang amat berhormat my sister... thanks sgt2 lah kat die yg ...
walaupon bahasa inggeris die xtanye pon...hehe~ ~

pastu...ting! 0107..
terus lah masuk dewan temuduga...ingat FIRST IMPRESSION tu penting...
korang wajib senyum and bg salam...
ketuk pintu dulu...

aku : assalamualaikum...(dengan hepinye)
puan2 tu : waailaikum salam


aku : (terus salam puan2 tu..sambil bg tau nama je-ni akk ak suruh)
puan 1 : sila duduk situ yerr...


(keadaan yg sgt tegang mula terasa..tp disebab kan aku suke sengeh..ak terus je lah sengeh..)


puan 1: ok..macam mana pg ni...sihat?
aku : alhamdulillah sihat..


puan 1: pagi td datang dengan sape?
aku : ( xsangka die tanye soalan senang camni...sonye ak blur jap xtau nak jawab...)
tp jawab je..dengan menaiki kenderaan...(skema x)


puan 1: ok sila memperkenalkan diri awak
aku : bla..bla...bla...(taram jer ape2 sampai die tanye lagi..selagi die xtanye lain korg ckp je ape2...)


puan 1: ok..dalam byk2 tugas ni..mane yg awak paling minat?
aku : penolong pegawai kesihatan persekitaran..


puan 1: boleh terangkan ape yg awak faham pasal tugas2 yg awak dapat ni..
aku : (terangkan je sume tugas2 tu..) yg ni oklah..sebab aku dah hafal~


puan 1: ada mohon upu x?? rase boley dapat x?
aku : insyaallah sy rasa sy boleh dapat..
(puan tu angguk2...n ak rase cam da kene reject...)


puan 2 : awak ade byk buat persedian ke be4 nak g temuduge ni? dekat mane je?
aku : byk...banyak lah jugak..saya baca buku...layari internet...baca pengalaman org..


puan2 tu cam terkejut plak...
puan 1 : macam mane bace pengalaman orang?? org interview ke??
aku : ya..dengan blog?? say byk baca pengalaman orang dan saya belajar daripadanya...
( puan tu angguk2...)


puan 2 : kenapa awak pilih SPA..kenape xnak masuk upu??
aku : kerana bg saya badan SPA ni dapat menjamin masa depan saya..lepas  blaja trus dpt kerja...bla...bla..bla...spa ada pencen... seminar...cuti bersalin dan sebagainyer lah...tapi kalu lepasan degree pon xsemstinye trus dpt..bla..bla..bla...


puan 2 : awak sanggup ke nak amik pegawai kesihatan persekitaran ni?? kenape x nak masuk upu jer.r..lagi cepat tau...kalo jd penolong pegawai kesihatan persekitaran ni awak dalam 10tahun baru dapat jadi pegawai tau...( sambil psiko2 aku)
aku : saya ni juga seorg yg suka mencuba dan mencari pengalaman2 baru..kerana pengalaman tuu kan mematangkan kita..jadi dengan pengalaman tu lah sy akan menjadi yg lebih terbaik dan akhirnya dapat menyumbang kepada perkhidmatan ini,masyarakat dan negara...


(puan 2 ni pandang puan 1 yg terangguk and tanye..ok kak??...puan 1 kate ok...
walaupon aku xfaham maknenyerr....tp aku faham yg interview aku dah habis..actuallynye ade lah lg soalan2 die tnye..tp aku tulis yg penting2 je)

pastu aku klua ngan sgt polite n sengeh2 n salam diorg...keluar dengan leganya sambil xpuas hati kenapa die x tnye soalan2 yg ak dah prepare..penat tau hafal pasal SPA ni..piagam die pon aku hafal...

tips aku kepada calon2 yg akan datang... koramg mesti hafal semua tugas2 yg ada... senyum....tahu isu semasa.. pasal sains2 sikit contohnye taw pasal darah..haemoglobin..piramid makanan...camtu lah...
and jgn lupa bwk setiap dokumen yg die bg tu...abes je temuduge trus minum2 kat kafe and tgok wayang kat jusco...citer THOR!! best woooaa... tgoklah...~~

n alhamdulillah praise to Allah that im just finishing my interview with a very2 bersungguh lah~ aku dah buat sehabis baik...~ now i need to tawakal that is berserah to allah..~
ok..nak tido...~









sharing is caring :)

9 comments:

ikram sabak bernam said...

kiwi..oke la tu...steady and confident is always fundamental. Giler ar,..suka cara ko jawab soalan dy npe xnak upu..cewahh...pengalaman tuu~

kiwi_baEk...! said...

haha...tp ko xtw betape ak xtw nyerr nak jawab ape mule2...~~ nasib bek tetibe ade ilham... hehe..depa byk men psiko

LemoN~* said...

hebatnye kiwi,, mst syokkn ade pnglmn cmni

kiwi_baEk...! said...

hebat kejap je... act nye hancur~ pengalaman ada byk jenis kan?
but still thanks to god

funny_hani93 said...

fath hebat ar!!hehe...suker cara ko hafal something..
sungguh2,,i kagum..hehe.
mudh2an,,hang n kwn2 len yg g intrview tu b'jaya past intrview tu dgn gilang gemilang ek..amin..

kiwi_baEk...! said...

haha..thanks fani.. tp..ak hafal something sungguh sebab dah last minit...hahaha..nak x nak kene hafal jugak...~~ haha

apPLeIsLovely said...

gojes....kompius ak skrg ni kiwi tu biela ke ko.. mule2 aku bce aku pkr nabila..pastu ko tnjuk gmba + tlisan matang ko tu bru aku tw korg da tukar ~~ --__--

NURUL NAJWA said...

taw xpe.. aku pon sama kompius kiwi ni sapa.. ble bca psal JPA 2 biel. aku da terpkir sapa la kiwi.. finallyi gotcha!!
weyh,btw,gud luck.. cm ada harapn je dapat SPA 2.. :D

Anonymous said...

sekarng ni blaja kt mane kiwi?

~free application..menarikkan?..free application~