Saturday, April 2, 2011

AK KECEWA...AK SEDIH...~

....ASSALAMUALAIKUM....
ENTRI HARI INI : DUGAAN HIDUP....(kenapa mesti aku)

adoi...kenapa mesti macam ni...kenapa mesti aku yang kene...kenapa aku xdapat tu...kenapa ak x dapat ni...
mengapa..bila...sebab ape?????
soalan macam ni lah yg selalu kita tnye pada diri kita bila something bad happen...
kadang-kadang dugaan datang sekali gus sampai kita putus asa dan lupa dgn yg maha pencipta
actually...kdg2 kita boleh jadi ter sgt2 lah down dan mule menyalahkan diri sendiri...
dan...dalam kita x sedari..kita mula menyalahkan Allah...~
sebab kita x pernah nampak ape yg allah aturkan untuk kita...


ayat alquran pon ade kate :
Allah tidak akan membebani sesorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya...

tapi....kita?? lupa..selalu lupa untuk bersyukur....
wahai kawan2ku...masalah tu sentiasa ada...bergantung kepada kita macam mana nk tangani nya..
xperlu mengau domba dan mencari simpati org lain..
tetapi letakkan lah keyakinan hanya kepada allah...
mengadulah hanya kepadanya,,
DIA lebih memahami...insyaallah...

JIKA KITA MELETAKKAN CINTA KEPADA HAL2 LAIN LEBIH DARI CINTA KEPADA ALLAH...
MAKA.... AKAN HANYUT LAH MANUSIA DALAM CINTA2 DUNIAWI YG SEMENTARA DAN PALSU...
AKAN MUDAH KECEWA LAH MANUSIA DALAM MENITI HARI2 SUSAHNYA,,,

jadikan hati anda sebesar kolam...walaupon di campak garam,gula,lada... ianya tetap tidak berubah rasa...
tetapi jika anda jadikan hati anda sebesar cawan.... maka garam akan menjadi masin...lada akan menjadi pedas..dan gula akan menjadikannya terlalu manis....
seperti kehidupan yang mempunyai suka duka pahit manis nya...ianya perlu juga ditempuhi dengan hati yg redha~

...~allah sentiasa tahu apa yg terbaik untuk hambanya...~



jom dengar ni...hayati lah jugak...
ni lirik die....
~kehidupan by inteam dan nazrey~
Kesenangan yang datang
Tak akan selamanya
Begitulah selepas susah ada kesenangan
Seperti selepas malam datangnya siang
Oleh itu waktu senang jangan lupa daratan

Gunakan kesempatan untuk kebaikan
Sebelum segalanya terlepas dari genggaman
Kelak menyesal nanti tak berkesudahan
Apa guna sesalan hanya menekan jiwa

Jangan difikir derita akan berpanjangan
Kelak akan membawa putus asa pada tuhan
Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali

Ujian adalah tarbiyah dari Allah
Apakah kita ?kan sabar ataupun sebaliknya
Kesenangan yang datang selepas kesusahan
Semuanya adalah nikmat dari tuhan



alhamdulillah..thank allah for always remind me~

sharing is caring :)

No comments:

~free application..menarikkan?..free application~