Sunday, March 4, 2012

exam , result dan emosi


assalamualaikum u all's

* best'y lah kan kalau banna ada lappy sebijik ngn broadband no limit.. perghh mmg tiap2 saat banna update blog ni kan..tapi itulah yg dikatakan kehendak melampaui kemampuan ! haha

oke..diatas itu sekadar selingan sahaja oke..gurauan sahaja :p

topik yang banna nak bercerita atau nak berketik2 (bunyi tekan keyboard) kali ini adalah tentang emosi..well ~ emosi sgt aneh kan kwn2 . seriusly emosi mmg aneh !

banna mmg xtipu..korg bole kawal emosi korg? it comes just like that je kan..haa so its weird !

haha tapi tgk org lah kan..kadang2 ada certain people yg berlagak ckp 'hei i can control my emotion lahh' SO WHAT ? .. haha adaakukesah . baguslah kan

as a student , emosi waktu exam dgn waktu result keluar .. bukan tak boleh kawal tp kadang2 tak terjangka kan . hemmm bercakap pasl banna la kan ~

banna ni bukan lah yg jenis observe org tp banna tgk lah org yg sekitar banna dekat2 dgn banna dr sekolah sampai lah sekarang . bukan perhati k tp terlihat dan bg banna adakah ianya mmg biasa berlaku macm tu untuk semua org ?

waktu exam ~
masa dekat2 nak exam atau pun just before the exam start . mmg mcm2 riak muka banna bole tgk bole perasan dan semua perkara tu melambangkan perasaan mereka waktu itu..


kadang2 banna perasan sebelum masuk hall ada yg muka happy wish everyone good luck and it shows that the person have be well prepare for the exam lah tp mungkin sebaliknya .. ad jugak yg muka tak senyum lagsung cume jalan terus sampai duduk kat tempt sndiri . banna tak tau lah kan apa perasaan that person . maybe cuak overdose kot . dan ad jugak yg dok pegang buku sampai banna rasa mcm scene drama laki taknak pisah ngn bini . haha . seriusly ! mse time sekolah dulu lah . haha .


dalam exam hall pulak kan , ada yg dah tertunduk ats meja tp paper exam belum bg lg . ehh cuak sgt ni banna rse atau nak rileks kan diri . maybe . ad jugak yg dok brainstorming dgn org sblah smpai kene shut shut dgn invigilator . haha . banna kot . ehh tak rse'y . ada jugak yg senyum sorg ke tgh berbalas senyum dgn org lain mungkin banna je tak perasan . yg tgh susun pen pensil pembaris pemadam liquid paper kat atas meja pon ada jugak . kalkulator siap2 ON kan . haha . ready nak jawab lah kan .

all those things banna rasa adalah cara2 utk relaks kan diri mengikut cara masing2 lah kan .
yelah nak exam mana boleh overdose cuak sgt ke overdose stress sgt takut nmk soalan hilang semua jwpn dlam otk . ehh tp jgn overdose confident pulak . yg ni bahaya ! waktu ni plg sesuai doa je kat ALLAH moga2 dipermudahkan segala urusan ~ oke :)


waktu result ~
waktu ni lah lg dahsyat banna rasa . betul ! korg mesti sokong banna kan . sbb waktu result mcm2 feeling boleh keluar dari hati setiap insan yg dapat result tu . haha . berbunga ayat aku ! banna sendiri akui bahawa waktu result keluar lg berdebar dr nk pegi jwb exam . tapi benda dah lepas jgn nak dikenang cume jgn dibuang sbb ianya adalah pengajaran ! take it or leave it .

paling jelas adalah lepas dpt paper tu balik mesti tutup taknak tunjuk kat org . yg rendah malu yg tggi pon malu . tu yg xbole bla tuh . haha . takpe hak individu . tp kan banna rasa la kan kita patut'y bangga la dgn ap yg kita dah buat , ehh kita berusaha kan . lain lah kalau kita langsung tak berusaha tu mmg padan muka la banna bagi . setiap kali banna dpat result dr dulu sampai skrg kan , banna selalu pujuk hati 'banna , bangga dgn apa yg ko dah berjaya buat' tahniah kpd diri sendiri walaupun hampir2 gagal ke gagal terus tapi pujuk hati . rileks . benda dah berlaku ~


senyum gelak sendiri sbb byk careless mistake . nangis sbb teruk sgt . malu dgn kwn2 lain mrkah tggi . common weh . biasa sgt . tp bg banna part emosi tak tau nak kawal . emm tak tau ye bukan tak dpat . adalah bila markah kita tggi tp kawan2 rapat kita sebalik'y atau jauh lebih rendah dari kita . sedih blank kadang2 tak tau nak describe mcm mne tau . kita nak happy2 dgn result kita tak bole la sgt . kwn yg rapat ngn kita kot dpt mrkah rendah . tak rse mcm hina dye k . nak pujuk nak ckp apa ? . saba . silap2 dy bole balas 'ko bole la markah tggi . ak ?' haa jawab ap? kan .. tak tau kan emosi ap ada dlam hati . just let her/him take time . jgn nak mention lah . kejam ko ! haa tak pon tolong dy crik markah , mne tau dpt tmbh markah kn .

based on explaination above , it is proven that emotion is WEIRD ! haha
sape setuju sila angkat tangan macam saya ~~~

itulah yang banna perhati , perasan dan rasa selama ini . sejak sekolah menengah la lagi . bru terdetik dan mengimbau balik layar kenangan lama tu . well kawan2 ~

pesan banna kali ni : jangan menyesal bila nasi dah jd bubur jd masa nak msk nasi tu sukat air betul2 oke? pahamkan dan simpan dalam hati . kalau tak paham letak je kat sini .

salam rindu sahabat2 ~




sharing is caring :)

No comments:

~free application..menarikkan?..free application~