Monday, November 7, 2011

pengajian JET

assalamualaikum, helloooooooo

yeah, di pagi buta yg nian ini, lemon bersemangat sangat nak kongsi dengan korang berkenaan cerita jet malaysia
macam ni, adakah korang tahu bahawasanya Tentera Udara Diraja Malaysia memeiliki 8 jet F-18  yang dibeli dari negara mana lagi kalau x lain x bukan United States of America (US)
jet F-18 ni kan, mahal bukan main, tapi bagi lemon lah, mcm satu kerugian lah kita membeli jet ini, nak tahu x kenapa??

well, begini kisahnya. america ni jual kat kita jet f-18 tu pun sebab dorang dah x pakai dah jet lapuk camtu.. apa kelas?? jet tu cuma sekadar jet latihan je untuk diorang.

next, jet f-18 buatan america ni, menggunakan software america lah kan, yang software america sumbat masuk dlm jet ini pulak memang sgt memihak pada diorang lah, sebabnya, software tu x akan serang america mahupun sekutu-sekutunya termasuk israel. jadi  kalau lah satu hari negara kita diserang oleh negara2 pro-america, maka jet tu xkan boleh tembak missle punye.
lemon x outta ye ni. turkey pun ada beli jet ni, tapi dorang dah buang software america tu dan ganti dgn software lain, malaysia ni pulak takde teknologi yg cukup mantap untuk ganti software tersebut

The Turkish Military, despite being a Nato member, has decided to get rid of the U.S. software that controls its fleet of figher jets. Its F-16's can now target Israeli fighter jets, which was not allowed by the U.S. built-in software.

dikutip dari link ini
http://wfol.tv/index.php?option=com_k2&view=item&id=202:us-will-fully-control-its-fighter-aircraft-fleet-if-malaysia-purchases-their-f-18

 inilah dia f-18 yg mana malaysia ada 8 bijik!

lagi satu cerita ialah, sesungguhnyaa, america ada jet power gila yakni f-22, tp f-22 tu da upgrade jadi extremely power lagi yakni f-35

f-35 ni wow! sgt powerful lahh sebabnya ialah, tau x lajunye f-35 ni ialah serpua to THE SPEED OF SOUND beb! 1.6 mach (fyi mach tu unit utk speed of sound), laju gila takk?

lagi satu, jet ini ada low radar cross-section, tau x ape maksudnye? meh lemon kasitau, maksudnye ialah, rocket tu,, eh rocket pulakk, jet tu, sukar dikesan oleh mana2 radar pun, kiranya jet tu boleh masuk sesuatu kawasan tanpa dikesan,, pergh!! cuak x wehh, semua ni adlh kerana material yg digunakan utk buat jet ni.

x cukup dengan itu, jet ni sgtlah maju dari segi teknologi pengawalan dia. dia menggunakan helmet mounted display system, yg mana semua yg berlaku di sekeliling jet tu nmpk kat skrin helmet si dreba, pergh, teknologi dia~

selain itu, jet ni jugak ada sensor sekeliling dia , makanya dia boleh kesan jet lain dari arah mana sekali pun. dan missle dia pun boleh tembak arah mana seklai pun, ni pun golongan teknologi tinggi dia lahh,

byk lg ciri lain, bacalh sendiri di
http://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_Martin_F-35_Lightning_II




ni ah dia jet power tuu!

so di sini lemon nak mengambil kesempatan
wahai anak-anak muda yg ambil engineering, jgn ambil engineering semata-mata sebab nak kaya ye,  niatkanlah dlm hati tu nk bangkitkan ummah, bangkitkan negara, sesunguhnya ye, teknologi benda2 perang kat malaysia ni sgt lah low, sbb tu beli kat america je, maka dgn itu, menjadi tanggungjawab korang lah utk menjadi golongan bijak pandai yg satu hari nanti dapat juga melahirkan teknologi yg maju., org melayu ni malas nak pikir, sebab tu lah segala teknologi dicipta org putih n org jepun dehh. sebab dorg ni rajin berfikir.

fikir-fikirkanlah~
tu saja tett__________________________________________________________
sharing is caring :)

4 comments:

M' said...

masyuk ah.aku suka entri ni

kiwi_baek! said...

menteri2 tu x kaji dulu ke?? haish ni aku xpaham btullah..suke bazerkan duit~

LemoN~* said...

baguslah ade yg suke, ak igt aku da merapu ni

kan kiwi~ da la satu je jet tu da bjuta, beli 8? mmg puluh2 juta la, ntah2 da cecah billion.

KID said...

btul3!
Ak suke yg akhir tu, dak engineering kne jd cam Ranchodas a.k.a. Phunsuk Wangdu (citer 3 idiot),,kreatif2! Ak ingt ayt die,"Engineerinering is my passion..u know?My passion!". Kang ak sebut Ibnu Firnas yg wat kenderaan terbang pertama org tak knal, ak bg r cth Rancho tu..

~free application..menarikkan?..free application~