Friday, November 4, 2011

Bila cinta mula berbunga..bila rindu mula berputik..

Assalamualaikum WHB..
hamdalah dapat jenguk blog ni...moga perkongsian yg sy nak bg sikit nie mampu membuka mata hati n minda shbat2 semua..sapelh sy kan..just manusia biasa yg byk khilafnye..tp nabi dah kata..x perlu untuk menjadi sealim ulama'..sampaikanlh walau sepotong ayat..(Ilmu Allah luas kan??)

note:dah lama rasanye x datang ziarah blog ni..wah !!! berubah 360 degree nampaknyee.. sape punye kerje nie??sejak2 cik Nabila x der nie..lain macam plak blog ni..hihi..sesaje je..

and antara yg sy nk kongsikan..ni dy......




love talk bila cinta mula berbunga...bila rindu mula berputik..wah2~~ matured tu..

budaya coupling!!!!

adakah budaya islam???

x der cinta ke dalam islam??

nk couple islamik..x bley ker?? nak bagi support utk sama2 dapat pointer tggi je..

dan ape jawapan Dr.Wifaq (seorang panel malam tu..)
satu hadis nabi SAW...

"Wahai pemuda-pemuda, sesiapa sahaja diantara kamu yang berkemampuan untuk berkahwin, maka berkahwinlah kerana dengan berkahwin dapat menundukkan pandangan dan menjaga kehormatan diri"
riwayat bukhari dan muslim..

Dr. Wifaq menerangkan apakah maksud berkemampuan itu??
senang cter ikut la lenggok bahase teman ni ey... ikut pada kadar mas kahwin kawasan di tempat2 anda..cth selangor.. mas kahwin yg ditetapkan RM300.. pemuda yg ade RM 300..mampu zahir dan batin..dah ade calon..maka nikah lah..

nafkah macam mane ustaz??
jawapan ustaz: kamu sama2 blajar..ade pinjaman...ade biasiswa...maka kahwinlah..drpada kamu membuka pintu syaitan di hati kamu untuk terus bercinta tanpa ikatan yg sah..kahwin bkn shja mengelakkan dosa..tp juga dapat membantu khidupan kamu di masa akan datng..kamu dpt berkongsi masalah..melepaskan nafsu pd tempatnya..dan bg lelaki dapt menjadikan kehidupan lebih sempurna terurus..cinta terlalu tinggi nilainya.. dalam AlQuran shja 141 ayat yg menyebut tentang cinta..zaman dahulu..berkemampuan tu dah cukup sekadar dah ade sebentuk cincin besi..

banyak lagi sebenarnye,,dan bagi pendapat saya sendiri..jika di tanya tentang cinta??

3 jenis cinta yg dapat sy klasifikasikan..

1-Cinta agung:cinta Allah SWT..

2-Cinta Suci: Cinta selepas Nikah..

3- Cinta Palsu: Cinta monyet bertopengkan nafsu..

lastly...cinta muka buku..kah3~~



pesanan saya...

sempena kita umat islam menyambut hari raya eidul adha ni..atau hari raya haji..atau hari raya korban nie..mari lah sama2 kita hayati semangat pengorbanan dalam jiwa kita..semaikan semangat pengorbanan itu..

korbankanlah cinta remajamu kerana yakinlah janji Allah itu pasti..
haraplah kamu pada cinta Allah swt..nescaya Allah akan mengurniakan yg sebaik-baiknya untuk kamu..
lepaskanlah kaum hawa itu dari terus terjebak dengan cintamu andainya kamu tiada niat untuk menikahinya..
kasihanilah kaum hawa itu kerana sesungguhnya dia sgt lemah dengan pujukanmu wahai insan yg bernama ADAM..
Berkorbanlah jika kamu benar2 menyayanginya~~
sekian.


_MinDa BerFikIr_






sharing is caring :)

3 comments:

Anonymous said...

"lepaskanlah kaum hawa itu dari terus terjebak dengan cintamu andainya kamu tiada niat untuk menikahinya..
kasihanilah kaum hawa itu kerana sesungguhnya dia sgt lemah dengan pujukanmu wahai insan yg bernama ADAM"

_like this statement_like this post_

kiwi_baek! said...

ye ke 360 degree... berape rev?? ok.. will diperbetulkan..nnt nabila akn betulkn..waiting 4 her..hehe... kami macam x berbakat je bab2 ni..~
and btw very2 nice article~
tq..

batch19 said...

tanpa nama>>> don't just like but think about it...klu dapat di sampi2kan..(",)

kiwi>>>hehe..sesaje je kan..dah lama x jenguk terkejut...berubah..kah2..

~free application..menarikkan?..free application~