Tuesday, April 26, 2011

Ketahui berat blog anda !

Assalamualaikum :)

Antara kita mesti ade yang tertanya2 berapa saiz @ berat blog anda kan. Selalunye orang kata, kalau blog tu lambat loading, means dy berat la. Betul ke? So,,,ape lagi, kira bebanan blog korang kat sini. Blog di nilai dari segi Size, Load Time dan Avarege Speed per KB. Apa yang perlu anda fokuskan adalah pada saiz kerana nilai terbaik untuk sesebuah blog adalah di bawah paras 100kb. Bagi Load Time dan Avarege per speed per KB pula, ianya bergantung pada kelajuan internet anda.

Jika blog anda bersaiz lebih dari 100kb, cuba kurangkan beban pada blog anda. Antara faktor penyebab beratnya blog anda adalah penggunaan gadjet yang terlampau banyak, imej yang bersaiz besar (terutama yang moving2 tuu..) , javascript, widget berbentuk flash [ cont: clock widget, slide, counter widget ], jquery, post yang banyak di muka hadapan dan lain2. So, untuk ringankan semula blog korang, korang kene buat apa yang patut dengan mengurangkan penggunaan alat2 seperti yang disebutkan sebentar tadi :)







Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)








(contoh: al-hadi19th.blogspot.com)










p/s: credit kepada maribinablog.blogspot.com






sharing is caring :)

1 comment:

oren_bulat~ said...

blog ni dah obes secara tibe2

~free application..menarikkan?..free application~