Thursday, June 21, 2012

pelajar, pengajar wa ilmu

assalamualaikum

lemon sebenarnya terbaca this something2 lah haritu, pastukan, lemon terfikir nak buat post ni lah.
so jom baca dulu. seriously, BACA DULU.


in simple words


artikel ni cakap pasal macam mana sekarang ni, ramai orang belajar sebab grades dan markah. mind set kebanyakan pelajar ialah nak cepat graduate.
pastu dia kata jugak yg masih ada ke yg belajar purely sebab minat and deep passion. ada x ? mesti ada kan, tp rare kot.
and in the end dia persoalkan. BENARKAH RESULT YG BAGUS MENGGAMBARKAN STUDENT YANG BAGUS ?
*sila jwb di ruangan komen, lemon nak sgt tahu pendapat org lain*
dan lemon sangat suka pendapat dia , dia kata 
= LECTURERS SHOULD NOT ONLY BE ACADEMICALLY QUALIFIED BUT HAVE THE PASSION TO TEACH AND INSPIRE THEIR STUDENTS TO LEARN WELL


so, lemon nak ulas dari 3 aspek

firstly ILMU itu sendiri


lemon rasa, apa yang kita nak belajar tu, mestila berfaedah . pastu mesti lah kita minat. 
kenapa minat penting ?.
sebab minat tu lah macam minyak yg memarakkan api semangat kita nak belajar.
TAPI, seperti artkel tu cakap laa, sekarang ramai yang macam kurang minat, 
ajaibnya, ramai je student score . kenapa ?
well , maybe dorang ada ability menghafal yng tinggi *HOHO, sukahati je*


TAPI lagi, kalau ada minat,  bukan kah kita lagi seronok belajar, lagi mudah ingat, lagi long-lasting ilmu tu. sebab kita suka
mcm lah jugak lawak2 dalam LAWAK KE DER contohnya, 
sebab kita suka, kita sebut, kita biasa, lama2 slank pun kita hebat, LAST PAYPERR contohnyaa lah.

secondly student


yeahh, tentang kita
kita ni kena bijak buat pilihan, kalau dah terlajak, kita kena cari jalan, untuk menyukai benda tu
macam mana cara dia ?
haa tu, boleh lah google or cari2 buku psychology ke ape kejadah untuk menarik minat otak bila belajar. hoho.
lagi satu, student perlu lah ada usaha yg berterusan dan bersungguh2. macam mana tu  nak buat en ?
bayangkan sahaja masa hadapan nanti, kesan kalau anda belajar bersungguh, dan kesan kalau anda belajar memain. lepas da bayangkan, emosi kita akan terkesan, kalau tak terkesan, imaginasi x cuko power tu. bile emosi terkesan, maka akan ada tindakan, emosi akan send message kat amygdala kot, and otak rasa nak suruh kita bertindak.


imagination, emotion and action.


thirdly ialah pengajar

ohkayy, wahai rakan2ku yg future guru
anda bakal memegang satu jawatan yg penting kat muka bumi, sebab andalah PEMBENTUK ANAK BANGSA. WOOOOHH! hebat !
*tepuktepuk*


cikgu taska ke tadika ke, sekolah rendah ke menengah ke, pensyarah ke
anda semua penting
kena ada kesungguhan dan passion bila mengajar
sebab mungkin guru2 ni lah yang akan mencetuskan minat kat pelajar


mcm lemon dulu, sangat teruja nak belajar syariah islamiah, sebab ustaznya BEST GILA ! semangat sangat ! caring habis ! so kat sekolah lemon belajar syariah sungguh2 la. dah suka kan. 


so. setakat tu lah lemon merapu, 
bukan lemon tunding jari kat mana2 pihak, tapi kenyataan nya ialah semua kena buka mata
perbaiki apa yg patut
lemon pun nak korek jiwa balik, haha.





sharing is caring :)

No comments:

~free application..menarikkan?..free application~