Saturday, June 30, 2012

Diari seorang pemuda yang osem



Assalamualaikum kengkawan yang bergaye semua,
hari nie kurma macam nak share sesuatu ngan korang semue...
Tapi sebelum tu kurma nak ucap terime kasih kpade juri2 yang telah memilih kurma untuk menulis di papan putih ini..Moge2 dengan tulisan kurma yang x seberape nie ,ia mampu memberi manfaat kepade orang lain...

Sebenarnye,hari nie kurma nak cerite la pasal seorang RIJAL(pemuda) yang hebat2 belake n kurma rase kawan2 kurma pun hebat2 jugak...



So,kurma nak cerite la sikit siape rijal tu yang gojes nie..jeng jeng jeng....hehe..x de la..sebenanye rijal yang gojes tu ialah rijal yang meletakkan setinggi2 cinta kepada Allah...yup..HANYA KEPADA ALLAH n RASUL..

sebab ape kurma kate camni???sebabnye,bile kite tengok kat dunia nie banyak je pemuda2 yang hebat..tapi cume hebat main bola,hebat memerintah dengan tidak adil ,hebat mengorat n macam2 lagilah..( eh tapi ade jugak yang baik)..jangan ade pasni yang serang kurma sudahlah..hehe....kurma saje je nk buat provokasi kat sini sebab nak bagi korang sume berfikir...

tetibe jugak kurma terfikir,rasenye banyak jiwa2 pemuda islam kat dunia ni tapi kurma x tau dorang menyorok kat mane..(tolong mak buat kuih tart mungkin atau basuh kasut adik2)...hehe..bersangke baik...Tapi main point kat cni ,cme kurma tertanye2 mane pemuda2 n pemudi yang nak kembalikan Islam tu..


n kurma jugak sukala nak citer pasal isu Syria n Palestin yang mane pemuda2nye x de masa dah nak tengok bola n yang pasti setiap malamnya mereka berfikir2 adakah mereka syahid pada keesokan harinya...kurma pun terkejut jugak..Sampai macam tu sekali fikiran mereka jauh melayang tatlkala kite sedang sibuk makan2 n wat cheese cake..hehe..(kurma la tu)..
Ade jugak cerite lain yang kurma dengar pasal pemuda2 palestin yang gojes nie..Mereka ni jugak menyibukkan mase dengan menghafal quran pada sebelah paginye n pada waktu malam mereka menempah maut dengan menjaga benteng GAZA..(.kita nie nak pergi toilet malam2 pun takut) apatah lagi nak jage benteng gaza yang bile2 mase je kene serang ngan Israel Laknatullah..Allahuakbar!!!!



n kurma pun ade gak satu kisah nie ..walaupun kurma tahu korang da tau tapi kurma x kire nak cter jugak...

.nie cter pasal Umar Al khattab yang ajak sahabat-sahabatnye untuk duduk dalam satu bilik...Then,dye tnye ngan salah seorang daripadanya..."apakah yang kamu ingin isi dalam bilik nie?? n sahabatnye menjawab."saye ini bilik ini dpenuhi dgn emas supaya sye boleh sumbangkan ke jalan Allah...Then,Umar tanye soalan yang same kepada sahabat yang lain n jawapannye lebih kurang iaitu ingin bilik itu dpenuhi dengan berlian supaye dapat salurkan ke jalan Allah..Pastu sahabat tnye balik kat Umar.."wahai Umar,jika engkau bagaimana,apakah yang engkau hendak isi untuk bilik ini??n Umar pun jawab.."Aku ingin bilik ini diisi dengan pemuda2 seperti ABU UBAIDAH AL JARRAH dan MUAZ BIN JABAL..gulp...kalau kurma ade tyme tu mesti kurma sentap..sebab ape??sebabnye Umar kate tenage rijal2 lebih penting daripada tenaga material...n name sahabat yang dsebut tu sure2 sorang yang hebat...kan2..So...pikir2lah wahai kawan2 kurma sekalian......


ADAKAH KITA INGIN MENJADI ORANG YANG MELENGAH2KAN KEMENANGAN UMAT ISLAM


ATAU 


HANYA TUNGGU KEMENANGAN ISLAM DALAM SELIMUT 

ATAU

 MENJADI PEMUDA YANG DINANTI2KAN OLEH UMAT ISLAM???
Wallahua'lam...











sharing is caring :)

1 comment:

kiwi_baek! said...

betul tu kurma... setuju sgt~ mmg post yg sgt bermakna...

~free application..menarikkan?..free application~