Wednesday, November 30, 2011

AYAM MASAK LEMAK CILI API.....?

assalamualaikum &
salam maal hijrah 

hari ni entry den agak pelik and x kena sikit dengan tema...
almaklumlah den dah duduk nogori sembilan ni asyik makan bendo samo jo...
balik-balik...
ayam masak cili api...
ayam masak cili api.. ayam masak cili api...
hah.... itu lah dio.. ayam masak cili api...
x ke boring tiap2 hari ngadap ayam masak lomak cili api..



...korang x pernah tertanye-tanye ke macam mana acik tu  masak.. macam sonang jo...balik2 itu yg die masak...ayam masak lemak cili api...
{actually nye dulu kiwi suka makan ayam masak lemak cili api ni..
tapi sekarang rasa bosan pule...}

aku pon google lah kat sini  --->>> sedappnye~
ya mana aku memang suka link ni 
balik rumah nnt nk suruh akk den bantai buat 
AYAM MASAK LEMAK CILI API...
tah jadi apa tah..
SEKIAN... DARI ORG YG KELAPARAN...~

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 ekor ayam, dipotong ikut suka
  • 1 liter santan
  • 3 biji tomato, dibelah dua
  • 1 batang serai, dititik
  • 1 helai daun kunyit, disiat empat
  • garam secukup rasa
  • minyak secukupnya
  • Bahan untuk dikisar
  • 10 batang cili padi merah
  • 10 batang cili padi hijau
  • 3 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih (besar kalau kecil letak 2 ulas)
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup

Cara-cara

  1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan digoreng sehingga ia ¾ masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai, bahan yang telah dikisar dan daun kunyit. Tumis sehingga ia naik bau dan keluar minyak.
  3. Masukkan garam dan serbuk perasa bersama ayam yang telah digoreng tadi. Gaul kesemuanya sehingga sebati.
  4. Masukkan santan dan api dikecilkan sedikit dan gaul rata. Biarkan sehingga kuahnya meresap kedalam ayam dan mendidih. Selalu dikacau jadi tidak pecah minyak kuahnya. Bila dah mendidih dan ayam telah pun masak dan kuahnya meresap, masukkan tomato dan matikan api dan tutup periuk. Setelah 5 minit tomato pun dah layu sedikit, angkat dan hidangkan.
  5. Nota: Sekiranya anda tidak tahan pedas boleh kurangkan kuantiti cili padi merah dan hijau dalam masakan ini.



KETAM PON SODAP JUGAK AII..~

p/s : lama xbuat post.. tak tau nk tulis ape...~ rsa menyampah pule dengan diri sendiri yg blurrr gile tahap gaban masak lemak cili api...







sharing is caring :)

4 comments:

Nasirah noor said...

wah...i like..leh la cbe pas ni...truskan post masak2 ni ea..

Miss. ciku_cika said...

pehhhhh...
sumpah ak x tahan penagan ayammsk lemak cili api..rse nk masak skrg...

oren_bulat~ said...

senang je ni..(HOHO~)

kiwi_baek! said...

semenjak skype ngan cik nasirah ni.. aku dah pandai carik gamba makann bile lapo~ hantubetul

~free application..menarikkan?..free application~