Tuesday, October 4, 2011

hospitalling

helo assalamualaikum,,
ish2, ape punye tajuk tah yg lemon persembahkan kali ini,,
hehehe, hospitalling, what do u think im talking about??
so hari ini lemon just nak bercerita tentang observation lemon setelah seharian di hospital,
lemon x masuk hospital pun, saja je lepak situ, hahaha
lemon lepak kt wad kanak-kanak HUKM
sangat best lah wad kanak kanak tu kn, x puas ati betol
nape x buat wad orang dewasa warna-warni jugak,,
cepat orang sembuh bila suasana ceria kan? haha

ok2 sori2, ni bukan main point sebenarnyeeeee

lemon nak cerita pasal all my observation kat hospital tu, dari pesakit, waris2nye, serta doktor n nurse,
banyak benda lemon fikir bekenaan setiap satu watak tu,

pesakit

lemon memang rasa kesian sangat2 lah tengok budak2 yg kecik2 lg,, baru baby pun ade, dah kena menetap kat wad tu, tapi nak buat mcm mane kan takdir allah, kebanyakan yang lemon observe, budak2 ni banyak semput, tapi bukan lah semua semput, macam2 sakit ada, tp orang semput je yang lemon tau rupa dia, hahah,
dalam lemon dok kesian ni,, kelakar pun ada jugak, ada budak2 kat sini sampai ngamuk sungguh xnak doktor dekat, siap jerit2 lagi,, pastu bila lemon usha die,, bole pulak dia jelir lidah,, ai lemon ape lagi en, jelir la balik, haha, x psl2 rapat pulak dengan budak tu, ada budak lain tu lagi lah, sakan gila main dengan family die,, bile doktor dekat je, terus die jadi tunggul batu dan kayu, hahaha, macam2 ragam budak2 ni.

waris-waris

tau x ape tu waris? parents and family members si pesakit lah,, bagi siapa yg tak tau lah. watak ni lah paling lemon terharu tengok, tengok pesakit nak terharu camne kn, dorg budak lagi, dorang pun xtau ape sebenarnya menimpa diri sendiri kan. tapi mak bapak ni,, mashaAllah, besarnye pengorbanan, camni tau, katil wad kanak2 ni of course lah kecik2 kn,, saiz kanak2 la kan, pstu, budak2 mesti lah semua manje dengan parents lagi kan,, so malam2 dorang ni nak mak bapak dorang tidur skali, so parents dorang pun terpaksa lah mengerekot tidur kat katil tu dgn anak dia, kalau sepuluh malam anak die kat wad, sepuluh malam lah bapak die mengerekot tidur. confirm sakit badan weh, tapi, ada ke depa dok ngadu, langsung tak,, hebathebat. pastu lagi satu kan,, bila anak2 dorang tidur, masing muke gila runsing lah kn,, dok pikir psl anak, tapi saat anak die bangun je, terus brubah muke jadi muke paling manis kat muka bumi, demi nak senangkan hati anak, baik sangat sangat!

doktor

ni paling kelaka sekali,, lemon sakan gila gelak kalau pikir pasal doktor, ye laaaaaah kn,, kat hospital tu bukan semua doktor power gile dah,, belambak doktor pelatih kat situ,, yang doktor power ni,, die incharge of beberapa pesakit lah,, pastu nanti dia agih2 kan pesakit dia kat pelatih2 dia, nanti si pelatih2 ni la yg kena menjalankan tugas. so kebetulan pada hari lemon melepak tu,, adalah hari di mana si doktor power yg memang dikenali dengan kegarangan die, nak melihat n mendengar update daripada pelatih2 die. so die pun bgerak laa dgn sgrombolan pelatih die pegi katil ke katil, nnt da sampi satu katil die pun tnye,, "ok who is in charge of this patient?" yang btggungjawab pun ke depan, yg lain semua muke cuak abis ah, klaka gilaa weh!
yang in charge tu pun dok beria explain, yng doktor power tu tanye balik macam2 soalan, pastu kalau dia tak puas ati die marah ah,,' why dont u ever listen, ur wasting my time, u never listen, u dont care what i teach, u take it for granted", "that is absolute nonsense, why should u blablabla", "that is such a stupid statement, how could blablabla" memang extremely kelaka, dah la semua pelatih tu muka cuak abis,, in the end dia kata, u get lost, dont come back until u find out what i taught u
time ni i paling sakan lah gelak,
pstu mule lah di otakku ini menerpa bayangan camne nanti kawan2 aku jadi pelatih,, MESTI KELAKAR, sape yg ambil medic tu, get ready okeh?
tapi sumpah tak tipulaa, doktor garang tu care for every itty bitty detail of the patient, so that she can understand what the patient is actually facing
lagi satu ayt doktor grg tu, ,,, u cant simply just assume she has blablabla, that is dangerous, very dangerous, u have to know the facts. lemon suka gila doktor garang tu weh, suka tengok sajalah, dah la gaya dia selamber extreme.

nurse

err tak banyak citer nurse ah, nurse sume baik2, wad kanak2 lah kate kan

so thats it
hope u guys benefit from this,,
just a little sharing of thoughts , experience , n opinion

wassalam
sharing is caring :)

4 comments:

kakikukaku XD said...

huish, sampi part nurse je sikit je komen... nurse the best la... XD

haru_maki said...

cayalah. besh giler kot.
*bayangkan la cemane kalau ak yang kene. tak tidur malam dibuatnye.

LemoN~* said...

kakikukaku = nurs mmg terbaik pun, sume baik jeee, tu yg xde citer nakbebel, haha

harumaki = x saba tunggu anda jd pelatih,, jgn nanges tau.

kiwi_baek! said...

asal layout lain lagi ni?

~free application..menarikkan?..free application~