Saturday, August 27, 2011

S.L.I.S.S. yg penuh dengan ukhwah~

assalamualaikum
rasanya dah lama x buat post yg berlagu pilu kat sini...

sonye... before terlambat..
kami krew2 al-hadi nk ucapkan salam ramadhan n selamat menyambut aidilfitri
hargai lah diri anda,ibu bapa anda, kawan2 dan sahabat anda,guru2 anda dan sebagainye

coz mungkin ni adalah aidilfitri anda yg terakhir bersama mereka...
saling hargai-menghargai tu sgt penting~


tp ni bukan main point kiwi hari ni...
main point kiwi adalah

~S.L.I.S.S~


WARNING : IF U ARE NOT SLISS STUDENT..JUST DONT GO THROUGH THIS~
coz semenjak dah menjadi plajar upu/melangkahkan kaki ke alam lain ni....
bru lah kiwi sedar.... betapa kuatnye ukhwah di antara warga2 sliss ni..
sampaikan...buat ape2 pon still teringat kat sliss



terasa syg sgt dekat sliss sbb sliss dah ajar warganya menjadi seorg pelajar yg sgt hebat dan insyaallah boleh menghadapi dunia dengan baik...macam-macam lah yg SLISS dah ajar walaupon tanpa kita sedari~

dan kiwi yakin...setiap pelajar yg penah blajar macam2 kat sliss pasti akan teringat setiap detik2
di sliss...

misalnya...waktu solat berjemaah dekat surau di universiti masing2 or kat surau...
tetiba je teringat... " dulu aku kat simpang lima selalu solat berjemaah...jalan kaki  pgi surau...kene catit nama...jalan laju2 coz takut lambat pegi surau...solat zuhur dulu baru pegi makan..." sama x macam apa yg anda fikirkan???


waktu ramadhan macam ni plak..." dulu kat simpang ade tarawikh...tadarus...mmg seronok" teringat kan??

waktu study.... "dulu aku kat simpang...tiap2 petang aku study group...blajar dengan kawan2...tanya org2 yg terer biology..kimia....fizik...ade org yg nak ajar..." seumpama x???

time baru balik kelas syariah kot~



waktu beratur nk bli makanan kat cafe " dulu aku kat simpang..beratur panjang2 kat DM... kadang2 tak beratur pon..lgi2 time form 5..." hehehe... btul x??



waktu nk dekat exam/test " dulu kat simpang selalu stay up ngan kawan-kawan....sampai tgah2 malam..." 

waktu belajar/time syarahan..."dulu kat simpang selalu tido dalam kelas..." hahaha.... mesti korg ingat kan??

waktu bersukan " dulu kat simpang...gila2 berjuang untuk rumah sukan... ade sorak2..." kan2??


waktu joging " teringat dulu aku joging tiap2 ahad"

waktu belajar biology " teringat cikgu latifah/sir mutalab/n cikgu2 sains yg lain ajar..."


waktu belajar chemistry..." teringat plak kat tecer jamy...n of course slogannye"

waktu belajar agama " teringat ustz rahim/ustaz hatim n ramai lah"



waktu belajar calculus/math/business math..." teringat cikgu tura....cikgu rozai...cikgu safarin dan slogan2 nye...tecer wan..."

waktu belajar arab " teringat plak kat ustz bahar/ustazah fatimah"


waktu sakit/demam/hilang semangat....tetiba teringat kat kawan-kawan seperjuangan...yg sanggup bukak kan stokin kita time kita dah tertido...tolong letakkan tuala time kita demam...tolong paksa makan ubat...tolong kejutkan bgun tdo...ajak pegi makan sama2....

dan waktu bergelak ketawa dengan kawan2 tibe2 teringat saat2 buat keje gile dengan kawan2 n semua lah kenangan manis dengan kawan2....agak2 nye macam mana lah diorg sekarang....study macam mana...kawan2 macam mana...??



dan macam-macam lagi lah...sape2 boleh tolong tambahkan???

kesimpulannya.... setiap ape yg berlaku tu pasti ada hikmah dan kebaIkan dia yg tersendiri,,,,
mungkin ketika hal itu berlaku kita xdapat nk terima dan xnampak apa yg ada di sebalik nya...
tp insyaallah lama2 kita mesti biasa dan rindukan saat2 tu...
cam peribahasa "alah bisa tegal biasa"
relax saje lah kan...



pesanan kiwi untuk kawan2 dan kiwi jugak....
apa2 pon masalah yg anda hadapi dan lalui di zaman sekarang ni... sentiasa bersabar coz sabar mmg pahit...tp pasti ada manisnya...and ingat lah yg pasti ada orang yg lagi susah daripada anda.... dan hargailah setiap masa yg anda ada...
sebab satu hari nanti zaman universiti.matrix/kolej/dan zaman inilah yg anda akan rindui plak...~~
and cubelah sama-sama kita maintain kan apa yg kita pernah buat dulu...~~ kalau x rugi kan...?

kepada adik-adik yg still menuntut di SMKA SIMPANG LIMA....
sentiasa lah hargai masa-masa anda...coz saya boleh katakan...
sliss mmg tempat yg terbaik untuk adik2 semua belajar xkisah dari segi kokurikulum/kurikulum/cara untuk hidup dan sebagainya...
yang merancang nak pindah tu...better xpayahlah melainkan niat anda mmg betul-betul nk berhijrah lillahi taala...kalau yg rasa macam xley bawak arab...ada masalah ngan kawan...xpayah pindah k... tu nnt niat dah salah...
dan kepada adik2 form 1... enjoy dulu kehidupan di simpang lima ni... mmg xrugi dik..jgn sedih2 dulu...
sebab mmg kebiasaan pelajar tingkatan satu mmg selalu homesick...


hormati guru-guru dan senior-senior dan kawan-kawan anda....
juga makcik dm...makcik sapu sampah...pakcik gate...mak cik gate...

dan khas untuk warga-warga pendidik / kakitangan smka simpang lima..
terima kasih sangat-sangat kerana mengajar kami apa itu erti hidup...
dan seronoknya menjadi seorang pelajar~

a lot of thanks~~


p/s: segala perkara di atas tiada kaitan dengan yg hidup atau yg mati... belajar lah sesuatu dari apa yg dah di merepekkan di atas...
kepada yg tiada gambarnya di atas..sori jugak...coz...saya xbyk gamba...
kepada putera smka simpang lima batch19th jugak... korg pon xpernah di lupai... just gamba je xde... post ni menyeluruh untuk semua bekas2 sliss...~~















sharing is caring :)

5 comments:

LemoN~* said...

wehh, rndu sgt, nk nanges rasenye~

kiwi_baek! said...

jgn2

oren_bulat~ said...

along the memory lane part 2. waaaaa! dah setahun ak tinggalkan sliss!

kiwi_baek! said...

saya setuju

Miss. ciku_cika said...

teringat~~

~free application..menarikkan?..free application~