Tuesday, March 15, 2011

kem plkn...!!!

yeah...kiwi is back 2 here again..! isk3...siyes kiwi rase macam nak nangis tengok blog ni.. Rindu? FOR SURE la.. and now i'm writting here back. Rase macam mimpi je.teeet,,,
[thanx 2 oren, banana,lemon n apple, korang exactly team yang cantik menarik kau memang DA BOMB la..best post2 yang lepas tu. credit 2 u all.]

Okeh, sebab dah 3 bulan kiwi tak berceloteh disini, so...time for balas dendam.,.he.he.he. Yup,,seperti mana yang korang sume dah tahu (xtau,buat2 tau je), kiwi dah gi melapor untuk berkhidmat untuk negara di kem PLKN Desa Rimba 3 Januari yang lalu. dan setelah 71 hari berada di sana, akhirnya kami berjaya tamatkan latihan serta membawa pulang sehelai sijil tamat latihan tanpa gagal!...yeahh...

entrance 2 kem PLKN Desa Rimba~


Di sini, kiwi, star ngan 5 slissians yang lain menjalani latihan kitorang. Nak tahu apa yang kitorang buat2? Macam2.. Mula2 memang agak stress la duduk sini...dah la tak kenal sesape, then peraturan pulak gile ketat, jadual gile padat..tak cukup ngan tu, jurulatih2 pulak garang2...uisshh...kiwi cakap, ni bukan kem latihan, ni kem tentera..!! Pagi2 kami kena bangun pukul 4/5 pagi sebab kami ada row call untuk ke surau time pukul 5.45. EVERYDAY.yup. Oleh kerana kem ni terletak di tepi bukit, so pagi2 suhu mmg down gile, rase cam tengah duduk kat england pun ade...nak mandi pun menggigil2... Okela, bia kiwi citer pasal jadual normal di kem kami.

Minggu awal2 kami diisi dengan kelas sepanjang pagi dan petang... ade kelas PD (pembinaan diri-modul 1&2), kelas BK (budaya kerja) dan kelas KN (kewarganegaraan)...memang macam sekolah, tapi versi tadika punye. Sebab kami banyak main2, siap ade muzik ape sume. Tapi ni tadika berkualiti, blaja untuk majukan diri...heheh. Dalam banyak2 kelas yang tiga tu, kiwi paaaliiing suke kelas BK, sebab...kiwi dapat geng group yang paling best dalam dunia ni..(>,<) yang diberi nama 1Masterpiece..(hehe..sape suruh ak asyik ingat korang lebih2..kan dah melekat sampai ke plkn. maaf yer,...). Sebab kiwi suka BK, kiwi just citer pasal BK je la. Dalam BK, kami diajar tentang budaya2 kerja yang cemerlang, cara untuk menghadapi temuduga..dan sikap2 yang perlu ada pada seorang pekerja. dan diakhir modul ni, kami kene bersaing dengan syarikat2 lain untuk merebut tender antarabangsa sebagai syarikat yang terbaik. 

ni la kelas kiwi

PD 2, BK 2, KN 4...waa...rindu~


time dalam kelas

time nak balik..beratur~

Lepas habis modul multiskill, kitorang kene head up untuk modul fizikal pulak... Kat kem kami, modul fizikal bermula exactly selepas balik raya cina... Start dengan belajar kawad, pastu aktiviti tali rendah, navigasi, tali tinggi, wirajaya dan menembak...huhu... Kitorang tak dapat nak buat sukan air atas faktor2 tertentu. Btw, yang da ade pun cukup mnggembirakan, wpun kadang2 hati hiba melihat kolam yang kami selalu tawaf tu tak dapat nak diexplore..

kolam..!!!! isk3...sadis

Kem Desa Rimba ni lawa sangat...kedudukan di tepi bukit menyebabkan tempat ni selalu giler hujan..(tu yg best tu)..hehe...indah,permai dan tenang..(dan pagi bising dengan bunyi monyet >kawan banana tu memang wujud di mana2 je<). 

ni la dy kediaman wirawati.. spesel weh...atas bukit ^^

teratak puteri..tempat di mana kiwi selalu lepak dengan star


ni...dorm cempaka bravo. izah mengences di sini...hik3...(ampun..)


selalu berkabus~ <3


ke kelas pd yang juga di atas bukit~^^


surau kami....yang ade 1 pintu je. Unik. besela...



love those clouds.



Navigasi memang aktiviti yang superb la untuk kiwi. Kami dibekalkan dengan kompas untuk mencari checkpoint2 yang telah ditetapkan. Same je macam orienteering, tapi yang hebatnye kt sini, kitorang diiringi oleh cikgu yang di mana dy sendiri pun xtahu jalan dan laluan yang kitorang kene tempuh. Kira cam kalau kitorang sesat, cikgu pun sesat la.. Memang mencabar la pendek kata..dalam hutan tu, denai pun tader,,,kalau nak sesat tu, mudah cam ABC je,...ntahapeape laluan yang kitorang amek...siap masuk hutan batu lagi. Tapi, alhamdulillah sampai gak ke destinasi tanpa sebarang kcederaan..hik3..

haa...hutan ni la yang kami jelajah. Naik turun bukit. 10 km

Then, masuk aktiviti tali tinggi...ade banyak komponen sebenarnye, tapi disebabkan masa untuk kumpulan kami pendek, so cikgu just buat 2 game je. First, flying fox n second, repelling.. Komen? Flying fox oke je, sebab dah biase (ecehh,.............>,<). Tapi masa nak lapor turun tu gagap sikit, n masa nak lapor mendarat tu kiwi cam menggelabah sikit sebab penat. Percuma je kena ketuk ketampi 5 kali dengan cikgu liza pastu.. Tu ar, sebelum ni gelakkan orang yang salah melapor, last2 diri sendiri kena. Tapi, kalau repelling...uisshh...memang menggelabah. Yela, first time buat. Then, ak tak abeh lagi tengok tutorial, tapi terus volunteer nak naik dulu. Sengal kan. Tapi nasib baik dapat turun selamat dengan sendiri, bukan diturunkan..

tinggi: 4tingkat

mase nak pakaikan harnest orang

ha...ni la dy repelling...memang kene bace banyak doa b4 turun

time ni kene melapor: "saya, wirawati (nama) dari kompeni charlie siap sedia untuk turun,tuan!~~"
*kalau dah sampai: "saya wirawati (nama) dari kompeni charlie telah selamat turun,tuan!!!~~"
*kalau xdpat turun sempurna: "saya wirawati (nama) dari kompeni charlie telah selamat DITURUNKAN, tuan!!~"

p/s: ayt ke-3 di atas merupakan ilham cikgu jem. Takde dalam skema pun.


Time menembak pulak...3&4 Mac, kitorang pergi ke padang sasar kemunting, taiping, perak. Feeling time pegang m16 tu?? Hu..haru betul ak...ingat ringan cam pistol mainan kat pasar malam, rpe2nye BERAT... 2kg. Nampak cam buat daripada plastik, rupe2nye besi...hoho..best giler dapat menembak.. Sorila, batak sikit, sebab tak pernah. Menembak time exam selalu la... Senjata membunuh kot...bukan senapang mainan. Tapi kiwi dapat markah sikit je. Anyway alhamdulillah tak gagal. 60. star dapat 64, nai 66, izah 72, hazim 82 kot. hatta ngan faiq xtau..(padahal sama detail dengan hatta time tu...sori..he3..) 

kem askar kemunting,perak, Sesape berminat nak melawat tempat ni boleh la amek borang untuk sign up jadi askar ye.

kertas markah. Tak aci. izah punye ni..

time kelas teori menembak,...sempat ag snap gmba. 

adila n lee....ntah amende yg diorang tengok

test2...bergaye tak?? haha...nila 1 balak ic squad charlie

hepi kot pegang senapang.ha3..budak2,,xcept yang pegang m16 tu...yang tu stok mced punye orang.


Next story ialah WIRAJAYA....sorila xde pic coz kiwi tak bawak kamera gi masuk hutan. (klu tau bole bawak, gerenti kmpem 100% ak BAWAK!...huu...rugi~).. Thanx kat oren sebab time ni oren banyak bagi nasihat n semangat kat kiwi. Pasal ape? Ngee....secreto de amor beb.....he3...







yea2...skola...~~~




p/s: tader gamba time pergi wirajaya, gambar time pulangkan barang wirajaya pun cukup la kan...





Aha,,satu pengalaman yang paling xle lupa dalam plkn ni ialah, kat sini, kiwi dapat rase camne keadaan pitam (first time kot,...adoi....orang pitam muke monyok,..ak pulak hepi gile..haha...). Masa tu kitorang berlatih untuk pertandingan kawad. Gile panas la cuaca time tu..terik..pukul 3, mane taknye... Skali tu, mase tengah kawad2, tetiba rasa sejuk, pandangan mata jadi on off, gelap, ade bintang2 ape sume la..perut jadi mual...silap masa boleh tumbang, tapi yang peliknye,,mase pandangan kiwi jadi gelap, kiwi boleh pulak try pisat2 mata, bulatkan mata..dalam otak pikir "ehh...apehal ade bintang2 ni..ak nak pengsan ke??" . Then, siap senyum lagi tu...haha...adoi...putus fius. Habis je keluar baris, ak trus pergi kat ili (bestfren time kat sana)...Terkejut ili tengok kiwi...muke pucat gile...tapi siap senyum2..haha... Mane taknye,, best kot..dapat rasa pengalaman orang nak pitam..selama ni dapat tengok je. Anyway, thanks to ili dalia bt mohd ali hanafiah yang semangat tarik ak ke pentas n kipas2 muke ak gune topi dy....speed yang turbo pulak tu...menggelabah betul budak tu..ha3...

Anyway, miss all time there.
Lagi2 ili and ida. Great time with you both.
ex-plkn.changsu.wirawati charlie.dorm dahlia.PD2.BK2.KN4.1Masterpiece.
14032011 in memories.
thanks.



sharing is caring :)

7 comments:

LemoN~* said...

best2,, mst ko sonok gile.. thx to ili n ida sbb bhgie kn kwn ku ini d sne n thx jge bdk kecik yakni kiwi ni baik2.. haha

orange said...

btul2...thanks ye kat ili n ida...hahahhaha.... si kiwi ni mmg suke makn,,,hahaha..ko saba je la ngn die~ hahah

haru_maki said...

woit...terbalik ar...ak yg jge diorang due..

baNanA(",) said...

hahaha...kiwie..kiwie..
ble nak maced nih??? dok plkn pon ad org jge...seb bek ad si ili ngn ida

haru_maki said...

banana..!

sajo said...

nk tw cter slnjutnya...

oren_bulat~ said...

dah habis~

~free application..menarikkan?..free application~