Thursday, August 9, 2012

Harapkan PAGAR, PAGAR makan padi

assalamualaikum   
macam lampu raya x ? warna-warni !

salam ramadhan abg2 kakak2 adik2 sekalian.

now, hari ni lemon teringat pasal pepatah DI ATAS, maka lemon cuba lah dok pikir logik dia di situ.
in the end.......

"err.. cam x logik langsung je pagar boleh makan padi, in fact makan ape pun x logik lah"



so, Lemon penyiasat handal yg perasan ni pun meluncur di sekitar alam maya ni, nak tahu punya psl, redah je lahh, slmt encik google memang sumber maklumat terhebat fil muka bumi kan. cepat je dapat maklumat.

cenggini cite dia sebenarnya, PAGAR memang boleh makan padi laa.
tapi apakah pagar tu sebenarnya ?
pagar tu sebenarnya adalah PEGAR yakni sejenis burung. yaaa, burung pegar namanya.



sekarang logik kan PEGAR makan padi

tapi en, apesal pulak pegi eja pagar kalau da namanya  pegar ?
jwpnnya ialah, zaman atok nenek kita dulu, depa tulis and baca jawi, so dorang eja pagar tiga huruf je lah  P-G-R  ( phm2 lah hurup jawi berkenaan ye ). so apabila perkataan tu translate jadi rumi, jadilah pagar.

kesimpulannya, kita dok harapkan burung pagar ni jaga padi kita, tapi akhirnya dia jugak yg mkn padi kita. or makna lain, org yg kita harap tulah yg khianat kita.

wow, ilmu baru. BEST!

tapi lemon sangat musykil, apesal lah dulu kat sekolah lemon x penah terpikir pun kepelikan perumpamaan ni. nampak sangat belajar mcm span, pakai serap je, pikir xnak. hayoo lah.

anyways, bagi yg tahu, ANDA HEBAT !
bagi yg x, no worries lah, skrg dah tau.

credits to : http://delicioustastydelicia.blogspot.com
sharing is caring :)

No comments:

~free application..menarikkan?..free application~