Saturday, June 9, 2012

susahnye jadi doktor ...

assalamualaikum sahabat ~

entry kali ni banna nak cerita pasal doktor . fyi , banna tak suke doktor . spesifik kan bau doktor .

haha pelik kan banna . tapi itulah hakikat kan . sbnanye banna kurang minat je bau hospital . tak suka la senang cter . sgt sgt sgt tak suka bau hospital jadi secara automatik banna mmg tak suka doktor .

#truestory banna takut tgk doktor !

bila cerita tentang doktor , org akan bayangkan kerjaya doktor adalah kerjaya hebat . untuk mencapai kerjaya yang hebat kena jadi hebat dulu kan .

pencetus kpd idea banna utk buat entry tentang doktor ni adlh peristiwa kelmarin .

~ otw nk ke rumah akk banna kat ampang , banna lalu hospital bersalin KL . banna pon mcm terkejut lah kan .

banna; ehh mak besanye hosptl bersalin tu . tkkn sebesar tu utk org bersalin je ?? (pelik ni)

serius besa ni tw . alaa korg tw kn

mak banna; laaa mmg la besa . tgk la penduduk KL ni ramai mne . dah besa mcm tu pon blom tentu muat lagi tw nk tampung semua pesakit'y .

ohhhoo banna pon mcm teruja lah sgt . pastu nmpk asrama doktor pelatih . besa jugak . mesti ramai doktor kat situ kan .

tetibe mak banna bg pop quiz dlm kete tu . "kerjaya apa yang paling orang percaya?"

abg banna jwb "doktor" . banna pon 'blur blur' kan . "nape lak?"

mak banna; laaa klu sume tak caye doktor sape nk rawat org . sape nk bg doktor bedah bukak badan ko klu ko tak caye kat doktor tu .


ehh btul gak ehh . ha'ah la . bole kate sume org percaya doktor . ap yg doktor ckp kita percaya kan . doktor kate mkn ubat 3biji sehari . kita ikut sbb nak sembuh kan . kan?

tapi banna teringat kisah doktor dlm novel 'denyut kasih medik' by dr.farhan hadi tu . susah !

denyut kasih medik by dr.farhan hadi

serius susah kan nk jd doktor . tak caye tnye kiwie . beliau tgh blaja medic . hehe

kat usim gak banna ad kawan yg nak sgt sgt amek medic . beliau sme course ngn banna tym tamhidi dan beliau sgt bersungguh2 utk masuk medic dan jadi doktor .

dari perspektif banna - menjadi seorang doktor adalah suatu perkara yg payah .

nk dpt tempat utk blaja medic - susah
nk blaja medic - susah
nk mnjd doktor - serius susah

tapi dgn kesusahan inilah banna mengagumi kerjaya mulia seorng doktor ~

mereka yg bercita-cita utk menjadi doktor - banna sgt kagum dgn anda ! serius kagum !

bila banna melihat doktor . banna melihat dlm diri mereka ada byk kelbihan , pengorbanan , kelelahan tapi mereka ttp hebat dlm mengendalikan pesakit .

kadang2 kita dengar ada cerita kurang elok dlm kalangan doktor ni . tapi seteruk2 doktor lah kan , utk mereka memegang gelaran doktor tu bukan mudah tau . BUKAN MUDAH . mknenye susah lah .

hormati doktor . wlupon takut dgn doktor , banna hormat dgn doktor , banna suka jugak tgk doktor wlupon banna takut .

doktor hebat !

#truestory menjadi doktor umpama membahagi hidup kepada dua , masyarakat dan keluarga .

kadang2 masyarakat dpt lebih bahagian dr keluarga .


banna salute doktor !!!!

sharing is caring :)

7 comments:

oren_bulat~ said...

^___________^
susah, siyes susah. lagi2 masa nak dapatkan peluang belajar medik n masa jadi doktor nanti. Seakan-akan bakal hidup dalam keadaan yang bukan untuk diri sendiri, tapi untuk kepentingan masyarakat (eceh).

diri kami bukan untuk kami. kena bear in mind ayat tu kalau nak jadi doktor satu hari nanti.

btw, seronok gila tau belajar medic : )

Anonymous said...

kata2 org yg plg dipercayai ialah kata2 doktor.. Seriusly its true.. Sometimes people come and then jumpa doc.. Bila doc kata mkn ubt ni, buat2 ni, they will trust it.. Because dorg nak sihat and dorg pcye yg tu boleh merawat dorg.. So, thats why doc is a good platform for doing da'wa..

Kdg2 patient dtg bkn physically je sakit.. But they need some pengisian rohani.. And doc should teach them and give them advice to be more closer to Him... And also doc should be a good example..

Anyway, t/jwb doc sgt2 besar.. Once u enter this field u must be grateful because u'll learn many things.. Especially the human creature, right.. Okay.. Sorry terpanjang and all the best for all..

bANanA (",) said...

ehh salah laa . oren laa yg blaja medic bukan kiwie ~

btw , good luck oren blaja medic . tak saba nk pggil DR.OREN ~

haru_maki said...

nanti banna lari dari oren pulak.. haha (pegang jarum injection)

kiwi_baek! said...

aku baru nk ckp... aku kiwi lah... haha.. tapi kalo aku sakit xnk ah g ngan oren.. hhahaha.. segan3

oren_bulat~ said...

ngeh, ak sure buat lembut punya la kiwiii...haha

oren_bulat~ said...
This comment has been removed by the author.

~free application..menarikkan?..free application~