Wednesday, June 13, 2012

jom jadi orang lain

assalamualaikum

ehhh ? what the heaven post ni ha ?
nak jadi orang lain pulak ?
wohh , tak bersyukur langsung.
aisy , ni kufur nikmat ke ape nii ?
tsk tsk tsk, x patut betul lah minah ni
anasir negatif sungguh

STOP!
yeah tu semua first impressions
brothers and sisters, that's not good, not healthy
assumption ni satu habit yg tidak baik ye



WHY ?
sebabnye once kita assume org tu jahat lah contohnye, kita assume dia jahat sebab dia bekas drug addict lah katekan. walhal dia dah taubat and dia dah jadi lebih mulia dari kita.

kita dah rugi kat situ, sebab ape tau ? dia tu skrg ade ilmu lg byk dari kita, pengalaman hidup dia lagi mantap, sebab dia dah ade zaman gelap dia, kita tak tahu lagi zaman kegelapan kita tu macam mana ? kita belum tentu lagi ada zaman gelap sampai thp isap dadah punye en



so kita patutnya boleh ambil pengajaran dari dia, belajar dari dia, kuatkan diri kita dgn pengalaman dia

yelahh kita bukan nya boleh merasa semua benda, so sometimes we need to just learn things dari pengalaman orang lain. takkan kita sendiri nak pergi hisap dadah and taubat kan.
takkk! kita belajar dari pengalaman orang

TAPI ! brothers and sisters sekalian
sebab kita da assume dia tu jahat, kita x dekati dia, maka kita x belajar dari dia, maka kita RUGI SERUGI RUGINYAA. ada paham ?
so assume benda2 negatif ni, kira buruk sangka la ni kan. sgt x bagus ye.

" byk kau bebel, apa kena mengena dgn tajuk ni ha ?"

kena mengena dg tajuk ni pulak ialah

CUBA, ye SILA CUBA letakkan diri anda di tempat orang lain.
best ke kalau orang buruk sangka pasal kita ?
best ke kalau org fikir kita jahat psl benda kita buat 10 tahun lalu tapi kita dah taubat ?
best tak kalau orang yg x kenal kita pandang serong kat kita just based on first impression dia kat kita ?
BEST KE ? macam tak je kan

so semalam , sebelum tidur tu lemon terfikir, before kita buat apa2 pun action, kita kena set dlm otak kita ni, apa yg aku nak buat ni, kalau orang lain buat kat aku, best tak ?

cube letakkan diri kita tu dalam situasi orang tu.

x best lah kan, kalau kita dah taubat, pastu kita nk ajak org jgn jadi mcm kita, tapi org tak boleh terima ape kita ckp, sebab dia assume, bila kita buat jahat sekali kita jahat selamanya.

"dia ni pun DULU jahat bhaaii, ada hati nak nasihat kita pulak, haktuiii"

 x best kan ?
so jgn buat org camtu lahh

CONTOH LAGI EH

lemon kata orang yg hisap dadah ni lemah, fail dalam hidup, tak berguna. CONTOHNYE LAH ke,
tapi kan, maybe dia  tu ada sebab dia, dia dari broken family, pastu kawan pengaruh, pastu tu cara release tension ke apa en
and masa tu dia mmg semangat tahap down gila dah ni, and elok time tu ada org offer dadah, and dia terima masa tu, sebab fikiran dia kabur
dalam keadaan tu, almost anyone boleh hanyut.
ada time kita jatuh kan. masa kita jatuh tu lah anasir tak baik mudah masuk kan,
so maybe masa tu masa dia jatuh.

nak cakap kat sini, tak mustahil benda tu jadi kat kita

oleh itu, instead kita terus menjatuhkan dia lagi, kenapa kita tak tolong dia bangkit ?

CUBA KITA JADI DIA ~~ kalau boleh, mesti nak ada orang tolong kita bangkit semula. keluar dri kegelapan kan ?



lemon sedar lah contoh lemon agak melampau, sampai hisap dadah pulak, saja nak bagi yg extreme bia lebih jelas.

so balik kpd point utama
letakkan diri kita di tempat orang lain.

*ending
tapi kan, be mature lah eh
semua benda yg kita nak apply dalam hidup kena ikut kesesuaian keadaan , masa dan tempat.
fikir sebelum bertindak
maybe pembebelan di atas ni x bole hdigunakan di seluruh pelusuk dunia, atau setiap masa.
pandai2 lah kita sesuaikan sendiri
itu sahaja. masehhh!!

mintak maaf segala salah silap , terkasar atau terover dalam post ni
masehh!
sharing is caring :)

2 comments:

kiwi_baek! said...

p/s : jgn mudah menilai seseorang...

benar sgt lemon... kadang2 bukan penagih dadah je... kawan kita sendiri pun kita boleh salah sangka... and sungguh xelok yeerr judge org lain sesuka hati... xde sape2 yg suka

haru_maki said...

betuiiii! bila org cmtu dah taubat, maka saat itu dy lagi putih suci bersih mulia dari kita.

maka, siapalah kita untuk rasa lebih dr org lain ;(

~free application..menarikkan?..free application~