Thursday, December 22, 2011

tentang kapal selam

hello assalamualaikum~

haa tu dia, dpt jugak lemon bukak dan bertinta di blog ni,
maaf lama tinggal, nak exam da ni, heheh *alasan*

ok dari tajuk pun da tau kan, lemon da mula nak membebel pasal teknologi yg negara kita MALAYSIA, gunakan ye,

ok lah, hari ni lemon da google banyak2 pasal kapal selam, bukan takat malaysia punya, tp of course france, russia dan USA punyeee.

so mula2 nk citer pasal kapal selam malaysia,
negara kita ni ada DUA bijik kapal selam, ok dua bijik sahaja, yg mana kapal selam kita ini dibeli dari,, jeng3, x lain x bukan france. so dua bijik kapal selam kita ni berpusat di teluk sepanggar, yakni di sabah. kapal selam kita ni,  lepas dibeli dgn harga 4JUTA lebih, rupanya bermasalah sebab dia x boleh nak selam,
hape kejadahnye la kn kapal selam x boleh selam ?

pastu kan, kelajuan scorpene (kpl selam kita) paling laju 37km/h yang mane hanya boleh dicapai kalau selam.
tp spt yg lemon kata tadi dia x boleh selam.

jadi cuba bayangkan, kalau kita ada masalah kat langkawi. org lain pun roger

"oi2 kpl selam, dtg langkawi nih, ade problem"

agak2 kn brape kurun lah baru dia sampai kan, da la letak kat sabah kan,

bkn nk kate ape la kn, tp kpl selam kita ni kapsiti org cume lah 20 lebih, manakala kapal selam negara luar bole sumbat 3oo lebih orang

pastu kan, kapal selam negara lain boleh selam dalam gila and tangki minyak dia punya lah besar sampai boleh dok bwh laut berbulan-bulan, tp syg
kapal selam malaysia hanya boleh bertahan puluhan hari, jadi...
cuba anda fikirkan, bagaimana keadaan teknologi malaysia hari ini,
*da beli kat negara luar pun x mantap lagi*

lagi satu masalah yg perlu di highlight kan ialah, kalau lah kapal selam kita ni ada la part  yang rosak
maka akan terkandaslah dia di lautan berbulan lamanya... buat apa?
dok menanti spare-part dari france dtg~

kalaulah time menunggu tu ada pulak keprluan nak guna kpl selam sgt2,, macam mana ????????

jadi sebenarnya yang lemon nak point out kat sini
wahai anak-anak muda yg bercita-cita nak jadi ENGINEER
bercita-citalah dengan bersungguh-sungguh
bantulah negara kita cipta teknologi sendiri
sampai bila negara kita nak bergantung dengan teknologi luar ?
anda lah ank2 muda yg kena cipta teknologi yg GAH!!!!

ha,, kalau nk tau lebih lanjut ttg kapal selam malaysia bukalah

http://en.wikipedia.org/wiki/Scorp%C3%A8ne_class_submarine

kalau nak tau pasal negara lain punya, google lah ok (=

# harap maaf, niat di hati nak sertakan gambar, tapi malagnya di library CFSIIUM ni , aku xtau la nak buat mcm mane kan. buta IT pulak,

#harap post ni bermanfaat lah ye, hehe
sharing is caring :)

4 comments:

kiwi_baek! said...

cool.. aku suka kapal selam.. apelah malaysia ni suka menghabiskan duit...
guna untuk kemajuan macam jepun kan bgus...

haru_maki said...

err, cume nak kongsi satu info yg ak dapat masa kem btn dulu. Negara mmg jd kecoh pasal hal ni, then sbb xpuas hati, salah satu moderator kem kitorg g tanye face-to-face kat mahathir. Katenye, submarine yg xle nak sub tu dbeli untuk keperluan pembelajaran student2 engineering kt sini. sbb tu la negara beli submarine yg xbpe nak elok.

Wallahu a'lam.

LemoN~* said...

thx nabilah,
but the point is, what i really want to point out is, when are we malaysian going to come out with our own technologies???

i never really meant to underestimate malaysia's intention of buying it.

sorry if i brought the wrong message (=

#thank u nabilah!

Miss. ciku_cika said...

nk kapal korek pulak lepas ni lemon~~

~free application..menarikkan?..free application~