Thursday, November 3, 2011

tidur dan cuti

assalamualaikum !!

ahha banna tetibe rse sgt excited dan keterujaan yang melampau rse nak melompat n jerit je bgtw yg AKU TENGAH CUTI !

hehe..jgn lah marah ye buat sape2 yg xcuti or yg bru abes cuti,,smile :)

back to the topic, tidur dan cuti..oke,utk kte mnde ni nmpk mcm normal kan
yelah waktu cuti lah time kte nak release tension dgn tidur puas2...cehh mcm la time blaja xtidur lgsung..haha..tp hakikat la kan..kalau tak caya tanyelah remaja2 normal luar sana mesti akn tidur lebih masa sikit dr biasa..

dan yang membuatkn banna terpikir lebih dalam tentang hal ni adalah ...

*perbualan 2 org ibu yg mana anak'y tggl di asrama

ibu 1: ehh anak'y tak ikut skali?
ibu 2: laa biasa la budak2 lg yg duduk asrama..balik2 je tidur
ibu 1: sme la dgn ni haa(dgn menunjuk kearah anak'y) tidur je klu balik rumah
ibu 2: tu laa budak2 skrg dah mcm xcukup tidur je kat asrama tu

???????? persoalan timbul

adakah mmg hobi kaum2 ibu skrg share mslh ank2 mereka ?????
haha..bukan ini yg banna mksudkn..

mslh'y adalh KENAPA WHY mesti byk waktu cuti diabeskn utk tidur ???

setelah banna buat kajian-soal selidik-berdasarkan pengalaman sendiri ~
jwpn'y mungkin antara berikut :

1- duduk asrama byk kerja kne buat
bsuh bju sendiri-tmbh lagi ngn blaja yg byk menggunakan otak dan stay up utk study plus siapkan homework yg mmg suke ditangguh..penat weh

2- tebus balik
konon2'y kat asrama byk korbankan waktu tidur maka nak tebus balik lah sume waktu2 utk tidur tuh,,bru puas hati lgpon tidur kat rumah tenang-katil pon lebih enak dan empuk dr asrama..

3- dah xde keje nak buat
klu kat asrama byk keje kne buat tapi kat umah lg2 time cuti mmg xde keje nak buat maka tidur adalah penyelesaian terbaik !!

4- hobi
sesetengah remaja telah berkeputusan utk menjadikan tidur adalah sebgai hobi maka xhairanlah ada waktu lapang dia akan tidur..xkesa lah waktu cuti ke tak..even kat klas pon..

haa itulah yg ak dapat simpulkan drpd kaitan dan hubungan yg rapat antara
budak duduk hostel+cuti+tidur

tapi kan pesan org dulu2 "tidur lepas subuh xbaek"
kata org nnt xde rezki..yelah pg2 kan waktu org keluar mncari rezki or waktu org serapan
jd klu tidur lps subuh ada kebarangkalian yang besar utk xdpt serapan sbb dah abes..haha

lg stu tidur lps asar dkt2 maghrib..xelok sgguh
klu tidur waktu tuh mesti dpt mimpi2 yg xelok /buruk lah..masih xdpt dipastikan knpe..haha

oke lah sahabat2 yang ana sayangi dan rindui sekalian ~
elakkan lah daripada byk tidur ye..lg2 buat sape2 yg tgh cuti..ana pesan ni sekali gus mengingatkn diri ana jugak (sejak bile ber'ana' ni)..marilah kte same2 buat perkara yg bermanfaat selain drpd tidur..sesungguhnya siapa yg banyak tidur'y maka banyaklah pemalas'y..haha


take care kawan2 ~

sharing is caring :)

No comments:

~free application..menarikkan?..free application~