Monday, June 24, 2013

jerebu woi

assalamualaikum,

spt yg kalian sedia maklum, malaysia tgh teruk dilanda jerebu.
walaupun jerebu ni nampak sekadar asap yg harmless, ia sebenarnya very harmful
nak ckp punya terukk lah jerebu ni sampaikan MUAR distiharkan DARURAT oleh sebab API index sgt hyper tinggi
a few negeri mcm selangor ,kl, melaka and johor pun cuti sekolah hari ni, sbb jerebu ni.

td lemon ada mention API index kan ? amnde tu sbnanye > moh lemon cite sikit

API, ialah air pollutant index, so dari skala ni kita tahu lah tahap pencemaran kat kawasan kita. kalau nak tengok kawasan kita punya API terkini, boleh usha ini web

http://www.doe.gov.my/apims/

ni index tu, yg area tu pulak, kawasan2 kat malaysia

API

Status

Areas

%

0-50Good27%
51-100Moderate2751%
101-200Unhealthy1936%
201-300Very Unhealthy35%
>301Hazardous11%

so kenapa jerebu bahaya  ? and macam mana nak jaga diri spnjg jerebu ni ?

Message from someone who works for National Environment Agency and here's what she advises: Hi all, pls make sure that u keep all windows shut at all times n bathroom doors too. Wat u breathe in gets lodged deep in ur lungs n can't get out. It's the PM2.5 particulate matter that's dangerous
Make sure u cover your nose when outdoors

From someone who is doing phd in biochem , he said that these particulates (in the haze) are too tiny and they will bypass the hairy and mucous nose to lodge into the lungs. As these particulates are non-water solvent, they will stay in the lungs, will cause cells to mutate and potentially cancer cells can develop from there. So do take care and keep your children and elderly folks indoors. And wear N95 masks even though it's a short walk from home to car and office.

Please take care everybody!

Forwarded -Please bring a huge umbrella out today.. and avoid rain water at all cost... government is planning to seed the clouds to rain and according to my chemist friend, the rain water is harmful to human skin. So if u see rain falling.. stay indoor and dun rain dance around.

jadi pastikan nnati bila keluar follow the steps yee,,bahaya ni..especially untuk budak2.
pastu kan, bukan tu je, jerebu ni jugak dikaitkan dengan ayat quran dlm surah ad-dukkhan

Dalam Al-Quran, ada satu surah khas menyebut pasal asap/kabut ni dalam surah ke-44, iaitu Surah Ad-Dukhan. Surah ini dinamakan Ad-Dukhan kerana Allah menjadikan asap tebal seperti kabus hitam yang menutupi langit menyebabkan cuaca gelap bagi mempertakuti atau memberi peringatan kepada yang tidak mahu percaya kepada hari kiamat dan pembalasan.

HAZE getting to you? Remember what Allah swt informed us: 'Then watch for the Day when the sky will bring a visible smoke. Covering the people; this is a painful torment.[They will say], "Our Lord, remove from us the torment; indeed, we are believers." (Surah Ad Dukhan 44:10-12)

tengok tu, Allah ada sebut tu dlm quran. jadi camtulah ye

itu saja, yg tgh exam good luck, yg tgh cuti happy holidays. jaga kesihatan ye everibadiii

 

sharing is caring :)

No comments:

~free application..menarikkan?..free application~